Какво различава тигровата ядка от всичко, което сте опитвали?


Любопитни сте да научите повече за тигровата ядка? С радост ще Ви споделим!

Да започнем с названието. Това растение, въпреки объркващото си име в директен превод, няма много прилики с ядките. То расте под земята и е вид грудка. На повърхността има листа, наподобяващи трева, а под земята прави малки топчести образувания, които съдържат в себе си много ценни хранителни вещества и елементи. Грудката има много имена. Наричат я още чуфа (chufa), земен бадем, тигров бадем/фъстък. Естествените захари в нея я правят сладка и с приятен вкус, наподобяващ смес от бадем, кокос и кашу. Грудката е богата на ензими, които спомагат развитието на добрите бактерии, и подобрява храносмилането. Чудесен пребиотик, добре допълващ веган и вегетариански диети. Тя е без алергени, без глутен и с високо съдържание на фибри. Наричат я супер храна на бъдещето заради това, че комбинира много есенциални хранителни вещества, елементи и фибри. Тя е ценен източник на калций, натрий, магнезий, фосфор, желязо, мед и цинк. Количеството на калий в нея е дори по-голямо от това в банана. Високото съдържание на този елемент подобрява значително кръвното налягане в тялото. Рядък източник е на устойчиво нишесте и влакнини, от които 25% въглехидрати и полезни мазнини. Нашите грудки не са ГМО продукт и притежават всички съпътстващи ги сертификати.

Грудката има уникално силно антиоксидантно действие, благодарение на немалките количества витамин Е, които съдържа. Около 110г тигрова ядка ще ви дадат цялото необходимо количество за деня от царя на антиоксидантите - витамин Е! Тигровата ядка съдържа също и добри количества от друг важен за антиоксидантните свойства на клетката нутриент - олеиновата мастна киселина или още позната като омега-9 мастна киселина. Олеиновата киселина значително подобрява имунните функции и участва в синтеза на редица антиоксиданти, като по този начин има незаменимо въздействие в борбата с някои видове рак. Неслучайно маслините и всичко приготвяно от тях са назовавани като много полезна храна. А една от основните причини те да имат подобна репутация е именно съдържанието на омега-9. Олеиновата киселина намалява също и инсулиновото съпротивление, с което значително подобрява метаболизма на глюкозата. Общото съдържание на мазнини в 100г тигрова ядка е само 23г , което заедно с перфектно балансираните й въглехидрати (вижте следващия абзац) прави чуфата една наистина съвършена храна.

Няколко думи и за безценните качества на въглехидратите в тигровата ядка. Те са достатъчно количество, за да има чуфата изключително приятен и балансиран сладък вкус – цели 42 грама въглехидрати, но само около 12г от тях са прости захари. Останалите 30 грама от въглехидратите се състоят от диетични фибри и то не какви да е, а от типа устойчиво нишесте (от англ. - resistant starch). Устойчивите фибри имат незаменимо действие при балансирането на скоростта на храносмилането, бавното усвояване и навлизане на въглехидратите в кръвта, предпазвайки кръвната захар от резки пикове (има нисък гликемичен индекс), като в същото време подхранва полезната микрофлора в червата. Това поставя тигровата ядка на едно от челните места като пребиотик.


Пребиотичната функция на тигровите ядки се изразява в това, че подпомагат развитието на храносмилателни бактерии в организма, като им служат за храна. Това подобрява значително неудобството в корема, усещането за тежест и подуване и помага да се ограничи апетитът. Препоръчва се за хора, които имат за цел да намалят и регулират теглото си. Грудката е източник и на ценни храносмилателни ензими - амилаза (разгражда въглехидратите до по-малки единици като глюкоза и регулира хистамина), липаза (разгражда мастните клетки до мастни киселини и глицерол и ги разпределя в тялото) и каталаза. Тази комбинация спомага за бързото и правилно усвояване и абсорбиране на приетата храна и дава ефекти в дългосрочен план както върху теглото, така и върху балансирането и регулирането на нивата на кръвната захар. Това прави чуфата не само незаменима, но и силно препоръчителна добавка в менюто на хора с нарушена въглехидратна обмяна (но и за нейната превенция).


Относно микроелементите тигровата ядка и тук показва завидни резултати. От 100 г можем да си набавим следните количества от препоръчителния дневен прием на: желязо – цели 33%, магнезий – 24%, цинк – 24%, калий – 20%. Заради всички споменати ползи и поради факта, че е грудка (няма алергените от ядките), липсата на глутен я прави още по-ценна за хората, имащи нетолерантност към този вид протеин и особено хора, следващи строги режими на хранане (автоимунен протокол, цьолиакия, хашимото). Брашното от тигрови ядки е чудесна алтернатива на глутеновите брашна от зърнени култури. Естествено сладкият му вкус го прави най-подходящо за заместител на конвенционалните брашна в десерти и сладкиши (браунита, бананов хляб, кексове, пайове, барчета, сурови бонбони, мъфини и какво ли още не). Ако пък още не сте пробвали ядковото мляко, непременно това е първото нещо, което трябва да си направите. Предупреждаваме Ви, че рискът от влюбване в тази напитка клони към 100% :).


Стремим се непрестанно да даваме идеи и предложения за интересни и здравословни рецепти, за да научим хората как да приготвят и консумират продуктите от тигрови ядки, затова не пропускайте да се абонирате и харесате нашата фейсбук страничка Tigernut Bulgaria. В секцията shop може да намерите продуктите, които имаме в наличност. За всякакви запитвания, информация и препоръки сме на разположение и може да ни пишете на нашия e-mail:
[email protected] или директно да ни се обадите на 0888 266 833.


Отворени сме за партньорства с производители на здравословни храни, които биха искали да се възползват от качествата на тази суровина в техните рецепти
и нови продукти. Ще се радваме да бъдем полезни и да добавим стойност и за Вас.